سفر به اندیمشک + صنایع دستی و جاهای دیدنی اندیمشک
صنایع دستی و جاهای دیدنی اندیمشک خوزستان همانند بسیاری شهرهای این استان جنوبی، بین گردشگران محبوبیت بالایی دارند. اندیمشک در شمال استان خوزستان واقع است. در اواخر زمستان و اوایل بهار، دامنههای سبز زاگرس از نگاه اندیمشک، جلوهای خاص و زیبا دارند. قرارگیری این شهر در کوهپایه، روزهایی پرباران را در فصول سال به ارمغان میآورد که نتیجه آن، جاری بودن رودهای مهم دز، بالارود و کرخه است. شایان ذکر است، یکی از خطوط مهم و قدیمی راهآهن کشور از اندیمشک عبور میکند.
شهرستان اندیمشک در کنار خرابههای دو شهر باستانی “لور” و “لریترین” قرار دارد. در این مقاله، صنایع دستی اندیمشک و زیباییهای این شهر استان خوزستان را معرفی خواهیم کرد. با دستانو همراه باشید.
جاهای دیدنی اندیمشک
اندیمشک در منطقهای با قدمت طولانی واقع است و آثار تاریخی که در شهر و اطراف آن قرار دارند، همگی گواهی بر قدیمی بودن آن محسوب میشوند. خوزستان، یکی از استانهای جنوبی کشور است که در روزهای تعطیل، به ویژه روزهای ابتدایی بهار میزبان بسیاری گردشگران است و شهرستان اندیمشک، یکی از شهرهای پرمخاطب آن به شمار میرود.
سد دز اندیمشک
سد دز به عنوان یکی از مهمترین منابع سازههای اندیمشک، پس از جدا شدن این شهر از دزفول شناخته میشود که نه تنها بر زندگی مردمان شهرستان اندیمشک بلکه بسیاری از شهرهای خوزستان، تاثیر بسزایی دارد. این سد در شمال شرقی شهر و در ارتفاعات زاگرس واقع است. ساخت این سازه عظیم در سال ۱۳۳۸ آغاز و سه سال بعد یعنی در ۱۳۴۱ پایان یافت. نیروگاه دز وابسته به سد دز یکی از مهمترین منابع تامین برق و آب شهر اندیمشک است. در پشت این سد یک دریاچه مصنوعی زیبا قرار دارد که به عنوان یکی از جاهای گردشگری اندیمشک که طرفداران بسیاری نیز دارد شناخته میشود.
پلاژ دریاچه دز
پلاژ دریاچه دز، بزرگترین جزیره قرار گرفته در این دریاچه است. این پلاژ در ۳۵ کیلومتری این شهر واقع است و منظره و زیبایی سد را به خوبی به تصویر میکشد. ویلاها و امکانات تفریحی مختلف در طول زمان در این ناحیه ساخته شد و آن را به یکی از مکان های گردشگری اندیمشک تبدیل نمود.
تاسیسات مختلف، طبیعت زیبا، حیات وحش، رستورانها، امکانات تفریحی مختلف چون قایق سواری، اسکی و … از جمله جاذبه های گردشگری اندیمشک به شمار میروند.
چم سوز
در شمال شرقی شهرستان، درهای زیبا به نام چم سبز (معروف به چم سوز) قرار دارد. چم سوز ناحیهای گسترده را در برگرفته و از سد دز و تا قطعه مختار در چک گلک را از آن خود کرده است. دره چم سوز، آبی خروشان جاری در رودخانه دارد. پوشش گیاهی سبز اطراف آن منطقهای مناسب برای گذراندن یک روز را ایجاد میکند. دره زیبا و سرسبز چم سوز، دیوارهایی بلند و مرتفع دارد که برای نشستن در این ناحیه، سایه ایجاد میکنند.
آب این رودخانه و ناحیه کوهستانی اطراف آن، آب و هوایی خنک در روزهای گرم سال ایجاد خواهد کرد.
طبیعت گردشگری اندیمشک و منطقه منگره
در ۵۰ کیلومتری شهرستان اندیمشک، روستایی خوش آب و هوا به نام روستای گرداب منگره قرار دارد. طبیعت زیبای این ناحیه و بافت گیاهی متنوع آن، از جمله علل پرطرفدار بودن این منطقه به شمار میرود. کوههای زیبا، جنگلی با آب و هوای دلپذیر، حیات وحش و درختان انگور، بلوط، انار، انجیر و چنار از جمله زیباییهای این منطقه گردشگری محسوب میشوند.
چشمههای جاری در زیر درختان این منطقه و دمایی کمتر از ناحیه شهری اندیمشک از دیگر مشخصههای منطقه گردشگری منگره اندیمشک است. برای لذت بردن از تابستان در هوایی خنک، این ناحیه پیشنهاد میشود.
بقعه امیرسیف (دژ سرقلا)
این بقعه، یکی از اتابکان لر، معروف به دژ سرقلا در گورستان قدیمی قرار دارد. بقعه امیرسیف در روستای جا اردو، در ناحیهای خوش آب و هوا و در کنار رودخانه گرداب واقع است. دژ سرقلا از جاذبه های گردشگری این شهرستان با معماری خاص و متفاوت است. دژ سرقلا که با قلوه سنگ و ملات ساخته شده، به قرن ششم هجری باز میگردد. قبر امیرسیف در این دژ، ۷۰ سانتیمتر ارتفاع دارد و با کاشیهای سبز تزیین شدهاست. گنبد دژ حدود ۱۲ متر ارتفاع دارد. این اثر در سال ۱۳۸۵ در لیست آثار ملی ثبت گردید.
مقبره داوود خادم
در ناحیه شمال غربی دهکده گرداب منگره و در بخش الوار گرمسیری، دهکدهای به نام شیخ وجود دارد. در ۶ کیلومتری این دهکده، گورستانی قرار دارد که مقبره داوود خادم در آن واقع است. این مقبره با سنگ و ملات ساروج احداث شد و دارای گنبدی مخروطی شکل است.
اگرچه ظاهر این مقبره شباهت بسیاری به بقعه امیرسیف دارد، میتوان وجه تمایز آنها را گلدستههای داوود خادم دانست که ظاهرا چندین سال بعد ساخته شدهاند. در اطراف مقبره، قبرهایی با با متون حک شده به خط کوفی به چشم میخورد. مقبره مذکور متعلق به داوود محمد، معروف به خادم الفقرا است. بر اساس مستندات تاریخی، نوشتههای مستوفی در تاریخ گزیده و مطابق با گفته محلیها و یک گردشگر هندی، داوود خادم خدمتگزار شاهزاده لایهوت بوده و این محل در حقیقت متعلق به این شاهزاده بودهاست. داوود خادم پس از مرگ در همین محل دفن شد.
کوه تنگوان اندیمشک و حیات وحش آن
یکی دیگر از جاهای دیدنی و گردشگری اندیمشک، کوه تنگوان است. این ناحیه مهم در شمال خوزستان قرار دارد. کوه تنگوان از شمال غرب و در بالارود شمالی با یک پرتگاه قطع میشود. پس از آن، با شیبی ملایم به سمت جنوب شرق امتداد مییابد. در جنوب شرق تنگوان، کوه سنگ سیلان واقع است. این ضلع در نهایت به قلعه مختار، درههای عمیق رود دز و چم سبز میرسد و پایان مییابد.
کوه تنگوان به دلیل اتکای رود دریاچه دز در روزهای پرآبی به این کوه، اهمیت بسیاری دارد. بهترین فصل بازدید از کوه مذکور به عنوان یکی از نواحی گرمسیری شمال خوزستان، بهترین فصل بازدید از آن زمستان و اوایل بهار است.
دره تنگوان در این کوه، همچنین به دره آهوان هم معروف است و در گذشته ورودی شهر آوان محسوب میشد. آوان، شهری باستانی از دوران عیلامیها، در نزدیکی اندیمشک است.
منطقه شکار ممنوع چهل پا، نام دیگر کوه تنگوان است. منطقه شکار ممنوع چهل پا، زیستگاه گونههای جانوری مختلفی چون بزکوهی است. این منطقه یکی از مناطق گردشگری اندیمشک، مناسب برای روزهایی است که قصد پیک نیک دارید. امکان کایت سواری، اسکی و تفریحات لذت بخش دیگری در این ناحیه وجود دارد.
پل صیحه
یکی از جاهای دیدنی شهر اندیمشک، پل صیحه در فاصله ۸ کیلومتری اندیمشک به شوش است. پل صیحه از دوران صفوی به جا مانده و سالهای طولانی پابرجا بود. از این پل برای آبرسانی به زمینهای کشاورزی استفاده میشد. پل باستانی صیحه به آباره عباس خان نیز معروف است. علت این نامگذاری، آبرو بودن این پل است. از پلهای آبرو برای آبیاری استفاده میشود و به آباره معروفند.
پل بالارود
پل بالارود یا پل شاه عباسی، از جمله مکان های دیدنی تاریخی این شهرستان، به جا مانده از دوران ساسانیان است. این پل از سنگهایی تراشیده ساخته شده و در روستای بالارود واقع است. این روستا یکی از توابع بخش الوار گرمسیری به شمار میرود. چهار پایه مستحکم و استفاده از ساروج در ساخت پل از جمله ویژگیهای بارز آن است. سقف این پل سالها قبل به علت سیلی ویرانگر ریزش نمود.
قلعه زره
قلعه تاریخی زره یا قلعه رزمان یا رزمانان، در ۴۶ کیلومتری جاده اندیمشک به پل دختر واقع است و به عنوان یک جاذبه گردشگری اندیمشک شناخته میشود. این قلعه، از مناطق گردشگری اطراف اندیمشک است و در دوران صفویه ساخته شد. قلعه زره یا قلعه حسینی در زمانهای گذشته به عنوان استراحتگاه کاروانها مورد استفاده قرار میگرفت. در سال ۱۳۸۱، به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.
امامزاده احمد بن موسی (ع)
یکی دیگر از جاهای دیدنی اندیمشک، امامزاده احمد بن موسی (ع) است که مریدان بسیاری در خوزستان دارد. مقبره شاهزاده احمد، یکی از فرزندان امام موسی کاظم، در ناحیه الوار گرمسیری واقع است. در مسیر رسیدن به این امامزاده میتوانید از طبیعت خوش آب و هوای اطراف لذت ببرید. در این مسیر روستاهای زیبای کلگدره، پیروالی، شیرین آب، سرخکان، جا اردو و … قرار دارند و فضاهایی سرسبز مملو از درختان چنار، بلوط و پسته کوهی رشد کردهاند. روستای دشت لاله، روستایی پر از گلهای لاله، در کنار این بقعه قرار دارد.
قلعه مختار اندیمشک
در ۱۱ کیلومتری این شهرستان و در مجاورت رود دز، قلعه مختار، یکی از جاذبه های تفریحی و جاهای دیدنی اندیمشک واقع است. امکانات تفریحی چون آلاچیق، فضای سبز و … در این تفرجگاه اوقاتی خوش برای گردشگران به ارمغان میآورند. قلعه مختار اندیمشک یکی از معروفترین مکانهای تفریحی اندیمشک به شمار میرود.
صنایع دستی و سوغات اندیمشک
علاوه بر جاهای دیدنی، حتما سوغات و صنایع دستی این شهرستان نیز برایتان اهمیت مییابد. هنرمندان اندیمشکی، در صنایع بافتنی تبحر خاصی دارند. فرش بافی، گبه بافی، گلیم بافی، کپو بافی، بافت چوقا، خراطی و معرقکاری از جمله هنرهای پرطرفدار مردمان این شهر محسوب میشوند.
مردم اندیمشک از دیرباز تا کنون، به فرش بافی و گلیم بافی مشغول هستند؛ به طوری که اندیمشک، به عنوان یکی از شهرهای مهم کشور در تولید گلیم و قالی دستباف شناخته میشود. اغلب هنرمندان قالیباف این شهر، با ذهن خلاق خود و با الهام از طبیعت، نقوشی خیرهکننده به وجود میآورند. فرشها و گلیمهای این شهر، از جمله مهمترین صنایع دستی اندیمشک به شمار میروند و نه تنها مصرف داخلی دارند بلکه به خارج از کشور نیز صادر میشوند.
کپو بافی به عنوان یکی از هنرهای دستی اندیمشک و دیگر شهرهای خوزستان، هنر حصیربافی و خلق آثاری زیبا و کاربردی است. این مردم از کامواهای رنگی برای زیباتر کردن تولیدات خود استفاده میکنند.
اگر شما هم عاشق خوراکی هستید، غذای محلی اندیمشک را از دست ندهید. در سفر به اندیمشک، حتما غذاهایی چون کباب بختیاری، چزنک، خورش ترشی، برنج شله، شکمبه و دوپیازه را امتحان کنید. از جمله سوغات خوراکی این شهرستان میتوان ماهی، پرتقال و محصولات کشاورزی را نام برد.
سفر به اندیمشک زیبا و دوست داشتنی
توصیه میکنیم، یکی از تعطیلات زندگی خود را به سفر و دیدن جاهای دیدنی اندیمشک خوزستان اختصاص دهید و زیباییهایی این شهر جنوبی را از دست ندهید. در سفر به جنوب کشور نه تنها میتوانید از جاذبه های گردشگری این شهرستان لذت ببرید، بلکه فرصت دیدن زیباییهای دیگر شهرهای تاریخی و سبز خوزستان را نیز خواهید داشت. همچنین میتوانید صنایع دستی اندیمشک، دزفول و … را به عنوان سوغاتی ارزشمند با خود بازگردانید.
دستانو، برای شما لحظاتی خوش در خوزستان آرزو میکند. در صورتی که فرصت سفر به این شهر را ندارید، میتوانید صنایع دستی آن را از دستانو تهیه نمایید. ما به شما کیفیت، اصالت و زیبایی را هدیه خواهیم داد.